De voorbereidende bouwwerkzaamheden van De Lorentz bij Leiden Centraal zijn zondag van start gegaan. In De Lorentz, wat ook wel het Rijnsburgerblok wordt genoemd, komen appartementen, kantoren, winkels, horeca en een inpandige parkeergarage. Ook wordt er een fietsenstalling voor ongeveer vijfduizend fietsen gerealiseerd. Naar verwachting wordt het project in 2019 voltooid.
De werkzaamheden zouden eigenlijk afgelopen oktober al van start gaan. “Maar zoals een goed bouwproject betaamt schuift dat steeds wat op”, zegt bouwwethouder Paul Laudy. “Belangrijker is dat de voorbereidingen voor de bouw van start zijn gegaan. Het terrein wordt nu in gereedheid gebracht voor het echte zware bouwwerk. De volgende stap is het slaan van de damwanden. In de komende maanden zal het steeds duidelijker worden dat er gebouwd wordt aan een prachtig nieuw gebouw.”

---


De gemeente Leiden schrijft een prijsvraag uit voor de tijdelijke inrichting van het stationsplein. Het stationsgebied gaat de komende jaren op de schop in verband met een grootscheepse herinrichting. Om de entree van de stad aantrekkelijk te houden, daagt de gemeente professionele bureaus uit om een creatief plan in te dienen.